AGARICUS AUGUSTUS

Comestibilitat

 • Bo

  Bon Comestible

 • Altres Noms

  • S

   Sinònims

   Psalliota augusta

  • CA

   Vulgars Català

   Rubiol Gros d´Escates Brunes, Rubiol Gros d´Escames Brunes

  • CS

   Vulgars Castellà

   Agárico augusto

  • V

   Vulgars Vasc

   Prueba, Prueba2

  Confusions i observacions

  • Possibles Confusions

   Es pot confondre amb la Lepiota aspera (Lepiota d'Escates Puntiagudes), que ocasiona problemes gastroentinals. La diferència es que la Lepiota té sempre les làmines blanques, fa una olor desagradable i creix a terrenys adobats, marges de camins, zones de compost o fullaraca, etc. 
   En general s'ha d'anar amb molt de compte de no confondre'l amb les lepiotes. Si es té una mica d'experiència només té una confusió possible que no és perillosa. Es tracta d'una varietat de l'agaricus augustus (perrarus), escates de color més clar sobre un fons groguenc i peu generalment més llarg amb la base més bulbosa. Mateixa qualitat culinariament parlant.

  Fitxa Iniciada per:

  Carles Magrasó (Xarli)

AGARICUS AUGUSTUS

FAMILIA: Agaricaceae


CARÀCTERS MACROSCÒPICS

Barret

Barret de 10 a 15 cm. de diàmetre, primer hemisfèric i amb l'edad es va tornant més convexe, amb el centre aplanat. El marge involut amb forces restes de vel himenal.Color amarronat de molt jove que ràpidament es va trencant formant unes petites escates sobre un fons blanc, el centre sempre més fosc, cutícula seca que al fregar-la grogueja.

Himeni

Làmines lliures, molt juntes, estretes i fines, esblanqueïdes al principi, més tard passa al gris rosat i finalment al gris negre.

Peu

Peu 10-15x 2-3 cm. de color blanc menys la base que pot presentar taques marrons, cilíndric, a vegades una mica corbat a la base, lleugerament bulbós. Totalment llis desde l'anell fins les làmines i molt esquamós desde l'anell fins la base. Anell alt, doble i membranós.

Carn

Carn blanca, consistent, al tall inmutable o molt lleuger virament a groc a la part del barret, al cap d'estona del tall, la base del peu pren un color ocre rosat. Sabor agradable.

Olor

Olor agradable a ametlles amargues o anís.

ÈPOCA D'APARICIÓ I HABITAT

Habitat

Generalment sota coníferes encara que rarament se'n poden trobar sota planifolis, sobretot roures.

ÈPOCA D'APARICIÓ

Finals d'estiu, tardor.

Fotografies de AGARICUS AUGUSTUS