AMANITA MUSCARIA

Comestibilitat

 • Tox

  Tòxic

 • Altres Noms

  • S

   Sinònims

   Agaricus muscarius, Agaricus Imperialis, Amanita aureola, Agaricus aureolus, Agaricus pseudoaurantiacus

  • CA

   Vulgars Català

   Reig bord, Reig de fageda

  • CS

   Vulgars Castellà

   Matamoscas, Falsa oronja, Oronja pintada

  • V

   Vulgars Vasc

   Kuleto faltsua

  Confusions i observacions

  • Possibles Confusions

   Amb les diverses varietats del mateix bolet, bàsicament canvia el color general del barret, la confusió perillosa quan amb abundants pluges pert totes les berrugues i es decoloreix, seria amb l’amanita caesarea, la diferència fonamental amb la caesarea, és que aquesta té les làmines i el peu de color groc i la volva molt membranosa.
  • Etimologia

   Rep el nom de muscaria per la interacció que té amb les mosques que queden paralitzades quan entren en contacte amb el bolet
  • Observacions

   Contràriament a la creença popular no es tracta d'una espècie mortal, però sí indigesta a causa del seu contingut en micoatropina, muscimol i àcid ibotenic, per tant pot causar vòmits i efectes al·lucinògens.

  Fitxa Iniciada per:

  Carles Magrasó (Xarli)

AMANITA MUSCARIA

FAMILIA: Amanitaceae


CARÀCTERS MACROSCÒPICS

Barret

Carnós, de 6 a 20 cm de diàmetre. Forma primer convex, després estès, brillant, humit o una mica viscós amb la pluja, de color vermell escarlata que a l’envellir es torna més ataronjat i s’aclareix si li cau molta pluja, cobert de nombroses escates o berrugues gairebé en forma de piràmide, de color blanc o una mica groguenques, aquestes berrugues les pot perdre totes amb abundants pluges. Te el marge enrotllat i estriat en els exemplars adults.

Himeni

Té les làmines lliures, molt juntes, amples, ventrudes, desiguals amb nombroses lamèlules i de color blanc o lleugerament tenyides de groc. L’esporada és de color blanc.

Peu

Blanc, llis, de jove ple, després buit, amb un bulb arrodonit a la base, adornat de cercles concèntric blancs o cremes de textura semblant al cotó que són restes de la volva blanca i farinosa. Anell ampli, membranós, penjant, poc estriat, blanc tacat. És cilíndric i fàcil de separar del barret, el seu tamany varia dels 12 als 20 cm d’altura i d’1 a 3 cm de diàmetre.

Carn

Ferma, blanca, taronja sota la cutícula del barret, de sabor dolç, suau.

Olor

Lleugera olor a rave

ÈPOCA D'APARICIÓ I HABITAT

Habitat

Coníferes i caducifolis. Sòls àcids.

ÈPOCA D'APARICIÓ

Des de finals d’estiu fins a finals de tardor

Fotografies de AMANITA MUSCARIA