AMANITA CAESAREA

Comestibilitat

 • Ex

  Excel·lent Comestible

 • Altres Noms

  • S

   Sinònims

   Agaricus Caesareus

  • CA

   Vulgars Català

   Ou de Reig, Reig, Cocou, Monjola, Bolet d´or

  • CS

   Vulgars Castellà

   Oronja, Yema de huevo, Huevo frito, Huevo de Rey, Amanita de los césares

  • V

   Vulgars Vasc

   Kuleto, Gorringo, Amboto, Amoroto

  Confusions i observacions

  • Possibles Confusions

   Molt perillosa la confusió amb l'Amanita Muscaria, l'ou de reig té les làmines de color crema, l'Amanita Muscaria les té de color blanc. El barret de l'Amanita Muscaria té berrugues o flocs blancs que poden caure i desaparèixer amb pluges abundants, cosa que ens pot fer equivocar i portar a la confusió amb l'Amanita Caesarea. Més perillosa és la confusió amb l'Amanita Phalloides, la podem confondre en l'estat d'ou, ja que comparteixen hàbitat. La podem reconèixer pel tall transversal a l'ou, en el cas de l'ou de reig serà taronja/vermell, en el cas de la Amanita Phalloides serà de color verd/blanc. L'Amanita Crocea és un bolet molt semblant que pot compartir hàbitats, comestible una vegada cuinada, té el peu i les làmines de color blanc.
  • Etimologia

   Del llatí Ámanos: nom d'una muntanya entre Silícia i Síria on sembla que abundaven les amanites; caesarea: del Cesar. L'història de l'Amanita Caesarea a l'antiga Roma és molt interessant i plena de curiositats.
  • Observacions

   El seu desenvolupament és semblant al de moltes amanites, al principi és un ou (d'aquí el nom) de color blanc, aquest s'obre i deixa sortir el peu amb el barret, el vel que cobreix les làmines forma un anell característic quan el barret s'acaba d'obrir.
   Està considerada un dels millors bolets que podem menjar, pot servir-se cuinada o crua, tallades a làmines molt fines tipus carpaccio.

  Fitxa Iniciada per:

  Javier Caparrós (El Profe)

AMANITA CAESAREA

FAMILIA: Amanitaceae


CARÀCTERS MACROSCÒPICS

Barret

De 8 a 20 centímetres, primer hemisfèric i després pla. El marge està acanalat i és recte. Cutícula de color taronja vermellós, llisa i separable.

Himeni

Làmines juntes, de color groguenc.

Peu

Claviformes, de 2-3 centímetres de diàmetre, i fins a 10 centímetres d'alt, podem trobar un anell estriat del mateix color que el peu, molt propi de les amanites i un ou de color blanc al final del peu, característic de moltes amanites.

Carn

De color blanc, excepte a la part exterior del peu i sota la cutícula que es de color crema. La seva carn és dolça

Olor

Olor molt suau, a albercoc i cítrics. Quan el bolet comença a passar-se la seva olor és molt dolenta, semblant a peix podrit.

ÈPOCA D'APARICIÓ I HABITAT

Habitat

Boscos de planifolis (surera, alzines, castanyers i roures). Li agraden els sols àcids i saulosos, en espais oberts i amb força llum, no tolera l'excés d'humitat i comença a créixer després d'un xoc tèrmic (una gran pluja seguida de molta calor).

ÈPOCA D'APARICIÓ

No li agrada el fred, és una espècie termòfila que pot trobar-se des de la primavera a la tardor, si les condicions són favorables es pot trobar a principis d'hivern.

Fotografies de AMANITA CAESAREA