AMANITA RUBESCENS

Comestibilitat

 • ExP

  Excel·lent amb precaució

 • Altres Noms

  • S

   Sinònims

   Amanita rubens

  • CA

   Vulgars Català

   Cua de cavall, Vinosa, Cogomella roja

  • CS

   Vulgars Castellà

   Oronja vinosa, Galdacanesa, Amanita rojiza

  • V

   Vulgars Vasc

   Galdakao lanperna, Ardotsua, Lanperna gorri, Kuleto ardotsu, Ardotsu

  Confusions i observacions

  • Possibles Confusions

   La principal confusió que presenta aquest bolet és amb el Pixacà (Amanita phanterina), que es diferencia per que aquesta té el marge del barret estriat i per les inexistents coloracions vinoses característiques que presenta la Cua de cavall. L'espècie que més se li assembla és l'Amanita aspera, sospitosa de toxicitat. Els flocs del barret de la Amanita spissa i la Amanita phanterina són de color blanc, en canvi la Amanita rubescens són de color beig, marfil o blanc trencat.
  • Observacions

   És bastant tòxica si es consumeix en cru, ja que conté substàncies hemolítiques que poden destruir els glòbuls vermells, eliminant-se amb una cocció lenta a més de 65ºC com a mínim 15-20 minuts.

  Fitxa Iniciada per:

  Eduard Jardí (EduardCat)

AMANITA RUBESCENS

FAMILIA: Amanitaceae


CARÀCTERS MACROSCÒPICS

Barret

Barret de 5-15 cm de diàmetre (en ocasions arriba als 20 cm), convex de jove i aplanat a mesura que creix. El seu color pot ser des de marró vermellós fins a rosat blanquinós. Recobert quasi totalment per granulacions marronoses, rosades o groguenques. Cuticula separable i la carn de sota la cutícula es de color vinós.

Himeni

Làmines apretades, blanques que prenen tons vermellosos amb l'edat o si es freguen. Espora blanca.

Peu

De color blanc o rosat, presenta a la part superior un anell molt delicat, estriat, de color blanc a rosa. A la base presenta un bulb, no com la majoria d'Amanites que presenten una volva. La seva mida varia dels 7-20 cm d'altura a 1-3 cm de diàmetre, adoptant formes molt variables.

Carn

Blanca que es torna vermellosa si es talla o a les zones on han entrat les larves, especialment a la zona del peu. Gust dolç, encara que pot amarguejar al cap d'una estona de mastegar-la.

Olor

Olor normalment inapreciable.

ÈPOCA D'APARICIÓ I HABITAT

Habitat

Tant en boscos de planifolis com de coníferes, en tot tipus d'alçades.

ÈPOCA D'APARICIÓ

Tant a la primavera com des de l'estiu fins a la tardor.

Fotografies de AMANITA RUBESCENS